2010-11-25 08:01:00• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Éjjeli pillangók és gengszterek Újvidékről

Emberközeli kurvákkal, piti gengszterekkel, önmagukat emésztő szeretőkkel léptek színpadra szerda este a SPOT-on az újvidéki színtanodások Nagykárolyban. Megkezdődött ugyanis szerda délután az immár negyedik alkalommal megszervezett Színművészeti Egyetemek Fesztiválja elnevezésű magyar és román nyelvű rendezvénysorozat. Szombat estig a dél-szatmári városban számtalan szerfölött érdekesnek ígérkező előadással mutatkoznak be leendő színművészek, akik Marosvásárhelyről, Bukarestből, Jászvásárról, Craiováról, Kolozsvárról, illetve a szerbiai Újvidékről érkeztek.

A vajdaságiak szerda esti előadására ugyan nem telt meg színültig a nézőtér, de bő félszázan nézték, amint rendhagyó drámájukban a színitanodások bemutatják az alvilági élet mindennapjaiban rejlő tragédiát és komikumot.

A szerbiai Újvidéki Művészeti Akadémia Improvizációk munkanevű magyar nyelvű előadása tulajdonképpen az intézmény másodéves hallgatóinak saját produkciója. Drámájuknak a Mákostészta címet adták, s 270 rögtönzött szóból áll. Ebből alakították ki a darab alappillérét, valamint ehhez adták hozzá fantáziájukat. Tragédiába fajul a szaggatottan előadott, képszerűen a nézők elé festett történet. Az igazán érdekfeszítő, provokatív, fiatalos színházat vastapssal jutalmazta a közönség.

 

Szintén szerdán, közvetlenül a hivatalos megnyitó után a bukaresti Spiru Haret Egyetem hallgatói Jean Genet Cselédek című darabját adják elő román nyelven. Ezután érkeztek a vajdaságiak, majd a jászvásári George Enescu Művészeti Egyetem diákjai Lot Vekemans A húg... című darabját mutatták be.

Csütörtökön a nagykárolyi városháza előtti parkolóból kisbusz indul 16 és 19 órakor. A gépjárművön a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem magyar szakos diákjai és a temesvári Csíky Gergely Színházzal közös darabjukat, Gianina Carbunariu Mady-Baby című előadását mutatják be. 18 órától az újvidéki művészetisek Improvizációk című magyar nyelvű előadása, azaz félórás performansza, 19-től pedig a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Filmművészeti Tanszékének hallgatói Jo Davidsmeyer Irma Grese, a halál egyik angyala című darabját mutatják be román nyelven a Vasile Lucaciu utca 9. szám alatti ingatlanban. 20.30-tól ismét a sportcsarnokban Alexandr Galin Csillagok a reggeli égen című színművét adják elő román nyelven a Craiovai Egyetem Művészeti Tanszékének hallgatói.


Rendhagyó drámával mentek Nagykárolyba a vajdaságiak
Rendhagyó drámával mentek Nagykárolyba a vajdaságiak


22-től kötetlen beszélgetésre kerül sor Ştefan Caraman és Radu Macrinici részvételével. A SPOT utolsó előtti napján, pénteken 16 és 19 órakor indul a kisbusz a városháza elől a Mady-Baby című előadást mutatják be a rendhagyó helyszínen a marosvásárhelyi színművészetisek. 18-tól a BBTE Színház és Filmművészeti Tanszékének hallgatói Ulrich Carbunariu Az ifjú W. legújabb szenvedései című előadását, míg 19-től a marosvásárhelyi színművészetisek Ştefan Roman Femfi című szintén román nyelvű darabját mutatják be. A nap a kolozsvári diákok román nyelvű, 20-kor kezdődő előadásával zárul, amely a Tragedia dell Arte, avagy az ember komédiája címet viseli. Szombaton 20 órától a kolozsvári egyetemisták Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című darabját mutatják be román nyelven.

A fesztiválzáró bulira a Fashion And Caffé nevű szórakozóhelyen kerül sor este 10 órától.

A korábbi SPOT-októl eltérően az idei fesztiválra belépőjegyet kell váltani. Ám ez egy napra mindössze 5 lejbe kerül, s a beugró megváltásával három előadás tekinthető meg. Bérletet is lehet vásárolni: a fesztivál összes előadását 15 lej ellenében lehet megtekinteni. És a közönség a szerdai előadásokat követően úgy vélekedett, mindenképpen érdemes ellátogatni a SPOT-ra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: