2013-04-09 14:49:59• hírek • Kocsis Zoltán

Egy járatot indít, egyet pedig megszüntet a Transurban

A Transurban adatai szerint naponta átlagosan 21.000 utas használja a tömegközlekedési eszközöket. A rendelkezésre álló 41 busz kapacitása 3500 fő, azaz ugyanabban a pillanatban ennyien férnének fel a buszokra.

Egy járatot indít, egyet pedig megszüntet a Szatmárnémeti tömegközlekedéséért felelős Transurban vállalat. A polgármesteri hivatal égisze alatt működű cég buszparkja kiöregedett, ezért Dorel Coica polgármester kijelentette: célja, hogy a közeljövőben új járműveket tudjanak beszerezni.

A kedd délelőtti sajtótájékoztatón Szatmárnémeti első számú közméltósága elmondta, a lakosság igényei és kérései valamint gazdasági szempontok alapján vizsgálták felül a társaság által üzemeltetett 19 városon belüli és két városon kívül járatot.

A vizsgálatok eredményeiből kiindulva - ismertette Ivan Simion igazgató - döntöttek úgy, hogy a társaság egy új járatot indít április 15-től. Ennek neve 1-es áthúzott (a nagyvárosokban gyakran használt módszer az útvonalát tekintve kevés eltéréssel rendelkező járatok megkülönböztetésésre) lesz és a 16-os lakónegyedből indul, végig megy a Károlyi úton, a Decebal hídon, a Széchenyi (December 1.) utcán egész a vasúti pályaudvarig. Visszafelé a Sugárutat elhagyva megkerüli a Szabadság teret, az Eötvös (Cuza Voda) utca után pedig ismét átmegy a Decebal hídon, a Károlyi úton és a 16-os lakónegyed végén áll meg. A járat 05.50 és 17.00 órák között közlekedik majd.

Megszűnik ezzel szemben a 6-os járat, amely a 16-os lakónegyedet a vetési letérőnél lévő vendéglővel kötötte össze. Az illetékesek elmondása szerint ezzel csak egyetlen gyerek utazott naponta, őt valamelyik, Nagykárolyból jövő busz veszi majd fel.

A Transurban további öt járat útvonalát módosítja: a 2-es járat ezentúl a vasúti pályaudvarig megy el, összekötve a Május 14 lakónegyeddel; a 3-as járattal elérhető lesz a Sárerdő felé épülő aquapark; a 11-es járat a Szolidaritás negyed felé menet az Anghel Saligny utcán halad majd el, megállva a Liedl szupermarket közelében; a 13-as járat hétköznapokon délig nem megy ki a Real hipermarketig; a 15-ös járattal pedig hétvégenként el lehet majd jutni az Amaci úton lévő temetőig.

Valamennyi változás április 15-én lép életbe. Kivételt képez ez alól a 3-as járat - itt az aquapark megnyílása után módosul az útvonal.

Ezen kívül Coica biztosította a szatmáriakat, hogy alapos vizsgálatnak vetették alá a Transurbant, amely szerinte az „előző vezetés alatt családi vállalkozássá süllyedt". Elmondta, hogy a gazdaságosabbá való válás lehetőségeinek felmérése után mindenképpen cél, hogy új buszokkal frissítsék fel a 41 járműből álló parkot. Az ötlet mellesleg nem új, már az előző városvezetés is fontolgatta a lehetőséget. Felhívta a buszsofőrök figyelmét is, hogy tisztelniük kell az utasokat.

Ivan Simion a Szatmár.ro kérdésére válaszolva elmondta: gyakran kapnak bejelentéseket buszok késéséről, ezzel kapcsolatban figyelmeztetik az autóbuszok vezetőjét, súlyosabb esetben pedig büntetik is a sofőrt.

Az esetleges új járművekkel kapcsolatban az igazgató elmondta, legkevesebb 15 modern buszra lenne szükség. Egy nagy busz ára eléri akár a százezer eurót is. Hogy a tervből mikor lehet valóság, arra egyikük sem tudott konkrét választ adni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: