2007-06-05 20:44:19• hírek • Szatmar.ro

EU-tábor 2007

mierttKétszázötven fiatalt várnak az idei EU Táborba, Tusnádfürdőre.

 

Hány egyetemista fér el egy Trabantban? A szakmai kérdéseken túl, többek között erre a kérdésre is keresik a választ a 2007. július 10. és 15. között megszervezendő EU Tábor szervezői – a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és a Hargita Megyei Tanács. Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és Borboly Csaba, a MIÉRT elnöke kedden tartott sajtótájékoztatót Kolozsváron, ahol az Erdélyben negyedik alkalommal megszervezendő rendezvényről tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Borboly elmondta, a tábor idén egyszerűsítette a nevét, így az eddigi elnevezés helyett – Ifjúság és az Európai Unió Diákszeminárium – a rendezvényt egyszerűen csak EU Tábornak hívják. A Hargita megyei tanács alelnöke elmondta, hogy idén a tábor központi témája az, hogy mi változott Románia Uniós tagságával a mindennapjainkban.

- Az a tapasztalatunk, hogy noha fél éve tagok vagyunk, fiataljaink (és nem csak) még nem látják át az Unió céljait, alapkövetelményeit és az általa nyújtott lehetőségek millióit, de egy bizonyos: érdeklődéssel tekintenek a jövő felé. Ezért úgy gondoljuk, hogy egy tematikus diákszeminárium segíthet az eligazodásban – mondta a politikus.

Kovács Péter RMDSZ ügyvezető alelnök ismertette a tábor szlogenjét is: EU Tábor. Komolyan laza. „A szlogen kettősége a tábor tartalmának kettőségéből fakad. Egyrészt komoly, szakmai tartalmak várják az érdeklődőket: előadások, műhelyek, esti beszélgetések, másrészt pedig úgymond „lazább” programpontok, mint sport, humorestek vagy koncertek – mondta. „Példának okáért egyik este lesz egy beszélgetés az RMDSZ EP jelöltjeivel – Nagy Zsolttal, Winkler Gyulával, Korodi Attilával, Sógor Csabával és Bíró Rozáliával, akik másnap részt vesznek egy Trabant-gyorsulási versenyen, amit kifejezetten az EP-képviselőjelöltek számára szervezünk – folytatta Kovács. A résztvevők tanúi vagy cselekvő részesei lehetnek egy rekorddöntési kísérletnek is, amely arra a kérdésre próbál válaszolni, hogy hány egyetemista fér be egy Trabantba? A csapatverseny győztese egy, a forgalomba írt, működőképes, feltuningolt Trabantot nyer majd. Az esti beszélgetések olyan további témákat fognak érinteni, mint a „Brüsszeli versus bukaresti metró aluljárója, avagy hogyan néz ki a fiatal politikus hétköznapja”, vagy a mindig vitát gerjesztő „1:100-hoz: Nők a politikában” témakör.

A tábor szakmai oldalát egy, a tavalyi résztvevőkön végzett felmérés segítségével állították össze – ezek az alábbi tematikákat ölelik fel: média és politika viszonya, román gazdaság, munkavállalási perspektívák itthon és az unióban, régiók, fejlesztés, nemzetstratégia, oktatás, ösztöndíjak és kultúra. A résztvevők részt vehetnek az E-meló munkaközvetítő hálózat képzésein is.

A szervezők kétszázötven résztvevő jelentkezését várják, a részvételi díj 50 RON, ami tartalmazza a szállás és az étkezés költségeit is. További információk a www.eutabor.miert.ro honlapon találhatóak. A jelentkezési határidő június 29-e.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: