2014-10-10 16:42:48• hírek • Szatmár.ro

De hová tűntek a magyarok?

Számos hibát lehet felfedezni a Szatmár megyében rejlő turisztikai lehetőségeket bemutató kiadványban.

Szerdán mutatták be a Szatmár Megyei Tanács által összeállított Force Tourism nevű kiadványt, amely a megyében rejlő turisztikai lehetőségeket mutatja be román és angol nyelven a nagyközönségnek. A Szatmár Megyei Turisztikai Információs Központban bemutatott kiadvány szerkesztésén a megyei tanács és annak alárendelt intézményeinek munkatársai dolgoztak. A kivitelezésre igazán nem panaszkodhatunk, egy színes fotókkal gazdagon illusztrált, jó minőségű papírra nyomtatott vaskos füzetről van szó. Ám a tartalmát tekintve a Szatmárnémeti és a Szatmár Megyei RMDSZ is komoly hibákat talált.

"Csak egy órán át lapozgattuk a kiadványt, máris vagy tizenöt nagy hibát fedeztünk fel benne. Ez elkerülhető lett volna, ha velünk is egyeztetnek, megkaptuk volna egyszeri átolvasásra a szöveget" - mondja Kovács Máté, a Szatmár Megyei RMDSZ alelnöke, a megyei tanács RMDSZ-frakciójának vezetője.

Pataki Csaba szenátor, a Szatmár Megyei RMDSZ elnökének nyilatkozata szerint abban egyetértenek a megyei tanáccsal, hogy a megye turisztikai értékeit népszerűsíteni kell, de a kiadvány összeállításában ilyen hibákat nem szabad elkövetni.

"Két dolog van, ami felháborít. Amikor Szatmárnémeti városát mutatja be a turisztikai kiadvány, csak annyit írnak, hogy a 102 ezer lakosból 54 százalék a román - nem hívják fel a figyelmet, hogy más etnikumok is lakják a várost, illetve az olvasó is felteszi a kérdést: a többi 46 százalék kikből áll? Ez csak Szatmárnémeti esetében jelenik meg így, Nagykároly esetében például részletesen taglalják az etnikai összetételt. Sokan megpróbáltak már a kommunizmusban a történelem meghamisításával, de 2014-ben szerintem inkább büszkének kellene lennünk arra, hogy a város többnemzetiségű. És mindenik nemzetiség értékhordozó és értékteremtő! A másik nagy tévedés - és nem hiszem, hogy véletlen lenne - amikor a megyében élő kisebbségekről van szó, a svábság és a magyarság kimaradt. Általánosságban véve a kiadványról az a véleményem, hogy akkor tudná igazán kiszolgálni az igényeket, ha a potenciális befektetőkhöz és turistákhoz szólna. A megye elhelyezkedéséből kiindulva elsősorban magyarok lehetnének a fő célpontok turizmus szempontjából. A legnagyobb befektetők pedig a németek. A kiadvány azonban csak angolul és románul jelent meg" - magyarázza Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ által kifogásolt tényeket Kovács Máté a csütörtöki tanácsülést követően felvetette Adrian Stef megyei tanácselnöknek, aki ígéretet tett arra, hogy javítani fogják a hibákat és tervbe vették a magyar illetve német nyelvű verzió kiadását is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: