2007-12-12 12:35:45• hírek • Szatmar.ro

Csípőizületi dysplasia vagy sántaság

A kutyák étkeztetésének rendszertelensége is okozhat csípőizületi sántaságot.

A csípőizületi dysplasia vagy sántaság már nagyon régóta ismert betegség, melynek kialakulásáról több elmélet is született. Dr. Molnár Zsolt állatorvos adott tanácsokat a betegség megelőzésére, és kezelésére.

A csípőizületi dysplasia elsősorban nagyobb testű állatoknál jelentkező betegség, viszont nem kizárt a kisebb kutyáknál sem. Két elmélet alakult ki, melyek szerint az étkezés rendszertelensége, vagy genetikai úton történő öröklődés okozhatja a betegséget.

A medencecsont ürege, amelybe a combcsont be van ágyazódva kitágul, így a combcsont mozog, ez a mozgás viszont fájdalommal jár. Olykor annyira fájdalmas lehet, hogy a kutya tehermentesíti magát nem lép rá a lábára, hanem sántít. A betegség azonosítása nehézkes, ugyanis fiatal kutyáknál a csont fejlődése miatt nem lehet diagnosztizálni, legalább 15-20 hónapos felnőtt korú kell legyen az állat, hogy pontos eredményeket kapjunk. Ha a tünetképet megállapították, nem szabad tenyésztésbe fogni.

Ha már kialakult a dysplasia, teljes mértékben csak sebészeti beavatkozással lehet orvosolni a rendellenességet. Ma már komplex csípőizületi átültetést tudnak végezni, ezáltal mű forgófejet és mű medenceüreget ültetnek be.

A betegséget akkor lehet megállítani ha a megelőzésre koncentrálunk, ugyanis kialakulása után nem teljes a gyógyulás. Kezdeti dysplasiat kezelhetnek gyulladásgátlókkal, amely segít megfékezni a súlyosabb stádium megjelenését. Elkerülhető a betegség terjedése ha már kiskutyáknál kiszűrik azokat, amelyek hordozzák a rendellenességet, illetve arra is oda kell figyelni hogy a kutya kiegyensúlyozott táplálkozása is biztosított legyen, hiszen csontjai fejlődéséhez sok kalciumra van szüksége. A túltáplálás is ugyanúgy veszélyes az izületekre, mint a hiányos étkeztetés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: