2008-04-09 15:06:06• hírek • Szatmar.ro

Búcsú a szennyező gépkocsiktól

Elképzelhető, hogy 3-4 éven belül, az olyan személygépkocsik, amelyek nem Euro-besorolásuak, nem lesznek tovább használhatóak a közutakon. Egy készülő EU-s törvény értelmében ugyanis a szennyező, nem euro-besorolású autókat ki kell vonni a forgalomból, legkésőbb 2012. január elsejéig. Az Európai Bizottság ezáltal is szeretné a légszennyezettséget csökkenteni. A szigorítás becslések szerint három millió román állampolgárt érint- írja a Cotidianul.

Romániában jelenleg 4,9 millió bejegyzett gépkocsi közlekedik, ebből pedig 2,9 millió non-eurós. Amennyiben a törvényt megszavazzák, az 1998 előtt gyártott valamennyi Dacia a roncstelepen kötne ki, így várhatóan ez sok fennakadást fog okozni. Nagyon sok lakos ugyanis nem engedheti meg magának, hogy újabbra cserélje a használt autóját. A járművek bontási költségeit az állam kell biztosítsa az akcióhoz.

A hasonló szigorítások nem példa nélküliek még Európában sem. Berlinbe például már január elseje óta nem közlekedhetnek euro-2-es besorolás alatti autók, két éven belül pedig euro4-es lesz a „küszöb”. Hasonló intézkedéseket hozott Köln és Milánó önkormányzata is.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: