2011-09-12 12:18:34• hírek • Szatmár.ro

Böjte a Szent István-tervről

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben sanyarú körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása.

Az erdélyi magyarság céljainak újratervezésére irányuló Szent István-tervet mutatta be a hétvégén Marosvásárhelyen Böjte Csaba - számolt be róla hétfőn a Krónika című kolozsvári napilap.

A ferences atya szerint, aki elképzeléseiről a napilapnak is nyilatkozott, elsősorban az egymásra mutogató acsarkodásból kell kitörni, mert szerinte az állandó panaszkodással, nyafogással, múltból való éléssel semmire sem lehet jutni.

"Ahogy a GPS sem veszekszik velünk, ha netalán lementünk a helyes útról, hanem csak annyit mond, hogy újratervezés, ugyanígy nekünk sem az elmúlt nyolc vagy húsz év hibás kanyarjait kell számba vennünk, hanem alázattal, a pillanatnyi helyzetünket ismerve újra kell terveznünk a következő évek útirányát" - jelentette ki a szerzetes, amikor Marosvásárhelyen ismertette a Szent István-tervet.

A vitára bocsátott fejlesztési program szerint a munkát a népneveléssel kellene kezdeni, mivel az erdélyi települések virágzása minden esetben a lelkiismeretes, becsületes népnevelők és lelkipásztorok szorgalmas munkájának volt köszönhető. Ugyanakkor a megállapítás fordítva is érvényes - hangsúlyozta Böjte, hozzátéve, hogy ahol egy vidék lezüllött és elnéptelenedett, ott a múltban is az első düledező fal az iskola, a templom volt.

A dévai központtal erdélyi magyar árvákat nevelő Böjte Csaba úgy véli, hogy a második lépés a szegények és a gazdagok szerepének tisztázása lenne. "Az oktatásnak és a nevelésnek az a célja, hogy megszerettessük a tehetősebbekkel a szépet, a rendezett, tiszta országot, hogy így ők is tudatosan vállalják az úgynevezett Tündérkert-adót. Fontos, hogy tudják, hogy nem céltalanul veszi el az állam a pénzüket, és adja a szegényeknek, hanem adójukból megszépül környezetük, rendezetté válik a szülőföldjük" - mondta

Böjte Csaba szerint Tündérkert Alapot kellene létrehozni, amelybe vagyonuk egy részét befizetnék a tehetősebbek. Az alap pénzét fejlesztésekre fordítanák, a fiatalabb nemzedékek szülőföldön maradása érdekében.

A szociális támogatásra szoruló legszegényebbekről szólva úgy vélte, hogy nem az önkormányzatoknak kell őket kényszermunkára vezényelni. Ha az emberekben sikerül az értelmes alkotómunka iránti vágyat felébreszteni, azzal a hozzáállásuk is lényegesen megváltozik.

A Szent István-terv ötletgazdája szerint a program harmadik alappillére a közösségek összefogása lenne. "Ne csak falunapokat szervezzünk, hanem kalákákat is. Olyan egyszerű lenne, ha tennénk is valamit azért, hogy a gazt a rózsatövek váltsák fel, elvégre a miénk maradna, nem másé" – beszélt elképzeléséről a Krónikának Böjte Csaba.

A Szent Ferenc Alapítványt vezető atya a terv negyedik pillérének a demográfiai egyensúly helyreállítását tartja. Mint vitaindító tervében írja: "a demográfiai csőd minden más csődnek, a gazdasági, anyagi csődöknek is az oka".
Böjte Csaba a romániai magyar politikusoktól azt kéri, vegyék fontolóra javaslatait, és "ha ennek a tervnek utat akarnak nyitni, szervezzenek okos vitaesteket".

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: