2007-11-23 10:10:45• hírek • István Löchli

Bemutatjuk az RMDSZ jelölteket

 Ismerjük meg az RMDSZ Európai Parlamenti képviselő jelöltjeit.
FRUNDA GYÖRGY, Maros megye, szenátor

1951. július 22-én születetett Marosvásárhelyen. Végzettsége: jogász. 1974-ben diplomázott a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem jogi karán, 1991-ben posztgraduális tanulmányokat végzett Salzburgban, 1991-1992-ben a Future of Europe tanfolyamot abszolválta Londonban. A Maros megyei választók akaratából 1990 óta tagja Románia Parlamentjének, 1992-ig képviselőként, azóta többszörösen újraválasztott szenátorként. Jelentős tisztségeket töltött és tölt be a Szenátusban és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében. Az előbbiben az Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottság elnöke, a Strasbourgban székelő testületben a román küldöttség vezetője, az Európa Tanács Monitoring Bizottságának elnöke, az Európa Tanács Jogi Bizottságának és a Környezeti, Mezőgazdasági és Területi Bizottság tagja. Részt vesz a Helyi és Regionális-, valamint a Kisebbségi Albizottság munkájában, ugyanakkor az Európai Néppárt frakciójának alelnöke. Kidolgozta az Európa Tanács által elfogadott 1735. számú ajánlást a nemzet fogalmáról. Az RMDSZ döntéshozó testületének, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke. Ügyvédként is felvállalta az etnikai okokból meghurcoltak ügyét, legutóbb a strasbourgi Emberjogi Bíróságon szerzett érvényt az úgynevezett Agache per Romániában jogtalanul elítélt vádlottjai igazának.

SÓGOR CSABA, Hargita megye, szenátor


1964. május 12-én született Aradon. Jelenleg Csíkszeredában él, négy gyerekes családjával. Felsőfokú tanulmányait 1988-ban végezte el Kolozsváron a Protestáns Teológiai Intézetben. 1992-1993-ban a zürichi, illetve baseli egyetemeken mélyítette el teológiai tanulmányait. 1988 és 1999 között református tiszteletes Csíkcsicsó községében. 1999-2000 között a Királyhágómelléki Református egyházkerület ökumenikus és külügyi tanácsadója. Közéleti tevékenységét 1990-ben kezdte az RMDSZ tagjaként. 1995 óta tagja a Csíki Területi Képviselők Tanácsának. Az SZKT tagjának először a kolozsvári Kongresszuson választották meg. 2000 óta Hargita megyei szenátor.

KORODI ATTILA, Hargita megye, miniszter


Csíkszeredában született 1977-ben és Tusnádfürdőn nevelkedett. Közgazdász-mérnöki diplomáját a Bukaresti Műszaki egyetemen szerezte német nyelven, amelyet kiegészített egy stratégia-menedzsment területén szerzett mesteri diplomával. Jelenleg doktorandusz európai projektek menedzsmentje szakon. Közéleti, politikai tevékenysége 1992-ben kezdődött, 1993-ban már a Márton Áron Gimnázium Diáktanácsát vezeti, majd a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségét több éven keresztül. Elindítója és vezetője, vezetőségi tagja is az évek során az Állampolgár Menedzser Egyletnek, a Csík Terület Ifjúsági Tanácsának, az Itthon, fiatalon mozgalomnak és a Magyar Ifjúsági Értekezletnek. 1994-től kisebb-nagyobb megszakításokkal az RMDSZ Csíki Területi Szervezete Területi Képviselők Tanácsának Tagja. 2002-től a Szövetségi Egyeztető Tanács titkára és később alelnöke. 2002-2004 között a magyarországi Állami Privatizációs Részvénytársaság romániai képviselője. Ez előtt két éven keresztül a Porsche Románia Skoda ágazatának termék menedzsere. 2005-től a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium államtitkára, 2007 áprilisától a tárcát vezető miniszter. Kinevezése előtt a csíki lakosság képviselőjeként az RMDSZ színeiben a Hargita Megye Tanácsának volt tagja.

BIRÓ ROZÁLIA, Bihar megye, alpolgármester


Bernády György városában Marosvásárhelyen, 1965. májusában született. Közgazdász diplomát a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen szerzett, ipar, szállítás és kereskedelem szakterületén. Tanulmányait az Open University Business School intézmény keretén belül bővítette 1997-től egészen 1999-ig. Ezt követte 2002-ben a Research Triangle Institute International szervezésében megtartott képzések sorozata. Politikai tevékenysége 1999-ben kezdődött, az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének Nagyvárad – Csillagvárosi körzetében, választmányi tagként. 2001-ben az RMDSZ Bihar megyei tanácsosainak javaslatára a városi gazdasági-pénzügyi, szociális, ingatlankezelési tevékenységért felelős alpolgármester, ugyanakkor az RMDSZ Bihar Megyei Szervezet rogériuszi körzetének az elnöke lett. 2003-ban az RMDSZ Szövetségi Képviselő Tanácsának tagja, 2004-től a Szövetségi képviselők Tanácsa Európai Integrációs Bizottságának elnöke és 2005-től az RMDSZ Bihar megyei Választmányának elnöke. Szakmai tapasztalatra igazgatóként, tanárként, ügyvezető igazgatóként, közgazdászként, vezérigazgatóként, egyetemi adjunktusként és 2001-től napjainkig Nagyvárad alpolgármestereként tett szert.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: