2007-05-20 13:37:56• hírek • Szatmar.ro

Basescu visszatérhet

 Míg a NEM-re 74,3 %, az IGEN-re 24,9 % adta voksát.

43,98%-os  volt a részvétel a szombati népszavazáson. Míg a NEM-re 74,3 %, az IGEN-re 24,9 % adta voksát. A leadott szavazatok 0,77 %-a volt érvénytelen. 

 

Vélemények a népszavazásról:

Markó Béla, az RMDSZ elnöke:
A népszavazáson való rendkívül alacsony részvétel egy igen komoly figyelmeztetést jelent az államelnök, de az egész hazai politikum számára, ugyanis ezáltal a romániai társadalom egyértelműen bizonyította, hogy más prioritásai vannak. Az a tény, hogy az adatok szerint a magyarság az átlagnál még kisebb arányban vett részt a népszavazáson, egyértelműen jelzi azt, hogy a magyar közösség még kevésbé tartja fontosnak a népszavazást, de egyben azt is mutatja, hogy az államelnöki intézmény jelentős tekintélyvesztést szenvedett.

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő: 
Sokatmondó a népszavazáson tapasztalt alacsony részvétel, s ez azt bizonyítja, hogy a választópolgárok és az elnök merőben eltérő dolgok iránt érdeklődnek. Băsescu kapott még egy esélyt.

Mircea Geoana, a PSD elnöke:
Dicsőségmentes győzelmet aratott Traian Basescu. A parlamenti pártok nagy többsége átal támogatott felfüggesztést nem támogatta a népszavazáson résztvevők többsége. Basescu visszatérhet a Cotroceni-i palotába, de legitimitásán csorba esett.

Traian Basescu: 

Traian Basescu az Universitatii téren mondott köszönetet a választóknak, különösen azért, hogy egymillióval több szavazatot kapott, mint megválasztásakor. Közölte, kész tárgyalni a parlamenttel, ugyanakkor azt az ajánltatot tette, hogy háromhavonta nyilvánosan, a fent említett téren mondja el elnöki beszámolóját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: