2008-03-08 11:40:36• hírek • Anna Szelényi

Az ünnepek csapdái

Az ünnepek idején a szívinfarktus esetek gyakorisága sokkal nagyobb, mint az év többi részében.

A problémák nagy részét leginkább az okozza, hogy az infarktus tüneteit számos esetben összetévesztik a gyomorrontással, így az emberek többsége a lakmározás számlájára írja a rosszullétet, minthogy mihamarabb jelentkezzen az orvosnál.

Az ünnepek alkalmával 30%-al több szívpanaszokkal rendelkező egyén jelentkezik a sürgősségen, mint az év más napjain.

Ezeknek egy része meg van győződve, hogy csupán a gyomrukat rontották el, miközben szívinfarktust szenvedtek.

Még az orvosok sem tudják 100%- osan megállapítani a szívinfarktus tüneteit, tehát nem meglepő, ha önök sem jönnek rá.

Az infarktus kockázata a férfiaknál 55 éves korban, míg a nőknél 65 éves korban a legvalószínűbb. Az utóbbi 2 évtizedben azonban, az infarktus veszélye fiatalabb korosztályokat is veszélyeztet, így az is megtörténhet, hogy valakit 40 év alatt súlyt a betegség.

A gyomorrontás számos esetben egy szívinfarktust rejthet, ezért komolyan kell venni minden előforduló esetet. A tünetek sokszor az észlelés határán helyezkednek el, ami arra készteti az egyéneket, hogy halogassák az orvoshoz való fordulást.

Más esetekben a tünetek akár igen zajosak is lehetnek: izzadsággal párosuló légszomj, mellkasi fájdalmak, illetve ritmuszavar.

Ugyanakkor a tünetek más szervi bántalmakra is terelhetik a figyelmet, előidézve hányingert, hányást és erős hastáji fájdalmakat.

A szívinfarktus megelőzése érdekében figyeljünk oda az ételek elkészítésre.

Az ünnepek alkalmával készített hagyományos ételeket próbáljuk meg diétásabb változatban előállítani. Használjanak több zöldséget és rizst, ne füstöljék meg nagyon a sonkát és a kolbászt, valamint hanyagolják a margarin, és a növényi tejszín krémekhez való használatát, a töltött káposztához válasszanak zsírmentes, sovány húsokat.

Próbáljanak meg alkalmanként keveset fogyasztani, egyenek sok gyümölcsöt és mozogjanak, ily módon teljességében élvezhetik az ünnepi hangulatot.

Sz. A.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: