2006-06-11 20:44:00• hírek • Szatmár.ro

Az új Volkswagen EOS

Az Eos az első coupé-cabrio integrált toló-billenő üvegtetővel.

A Bogár, a Karmann Ghia, a Golf és a New Beetle sorozatok összesen több mint egymillió Volkswagen cabrioját követően 2006 májusában megjelenik a Volkswagen Eos. A négyüléses modell a világon elsőként kínál ötrészes cabrio-, toló- és coupé-tetőt (CSC tető). A keménytető kompakt módon csukódik össze, és erőteljes formavilágot kölcsönöz.

 

Barátságos panoráma – a 25 másodperc alatt teljes egészében kinyíló illetve összecsukódó CSC tető műszakilag és megjelenésében egyaránt ezt kínálja. Egyfelől első része átlátszó üvegszerkezettel készül, és panoráma-üvegtető módjára önállóan nyitható vagy 35 milliméterrel fel is emelhető. A tető így még zárt állapotában is éppoly világos, mint amilyen barátságos és üde belső hangulatról gondoskodik. Másfelől a hosszan előreívelő CSC tetőnek köszönhetően az Eos szélvédőkeretét igen rövidre alakíthatták ki, ami hamisítatlan cabrio érzést biztosít. Harmadszor pedig mindez a karosszéria arányainak is előnyére válik; a tetővonal hosszan ível, a hátsó rész izmosnak, míg összhatása igényesnek hat.

Egy Volkswagen, két szegmens – Az Eos vásárlói célcsoportja viszonylag népes, mivel a coupé-cabrio pontosan az A- és B-kategória közé pozícionálták. Az A-kategóriában (a Golf szegmense) például az Eos az eggyel magasabb B-kategória minőségi összhatásával tűnik ki. Mindezt számos A-kategóriabeli vetélytársával szemben motorjai felfelé mutató, szélesebb teljesítménykínálatával, valamint olyan high-tech megoldásokkal egészíti ki, mint az automatizált kettős tengelykapcsolós sebességváltó (DSG), a Dynaudio hangrendszer és természetesen az új CSC tető. A B-kategóriában (a Passat szegmense) viszont – még ha az Eos valamivel rövidebb is néhány vetélytársánál – hasonlóan tágas és éppoly kényelmes belső teret kínál. Üveg tolótetővel pedig a B-kategória egyetlen csúcs cabrioja sem rendelkezik, míg összecsukódó acéltetővel is csupán egy. Az Eos így egyértelműen kedvezőbb ajánlatnak bizonyul, ez a Volkswagen valósággal elmossa az egyes kategóriák közötti határokat. A CSC tetődizájn: a CSC tető zárt állapotában karcsú ívet alkot a szélvédő és az autó hátsó része között, így elegáns és sportos hatású, a legszebbek közül való kupétető jöhetett létre. A tetővonal elnyújtott, a hátsó rész izmos, míg összhatásuk kifejezetten igényes benyomást kelt. Nyitott tetővel is azonnal feltűnik, hogy az Eos eredetileg coupé-cabrio modellnek született, s karosszériájának koncepciója nem valamelyik meglévő típusétól származik. A CSC-tető lehetővé tette, hogy a szélvédő keretét röviden tarthassák, míg a jármű hátsó része kompakt kialakítást kaphasson. Mindez erőteljes arányokat eredményez, amelyek klasszikus cabriok stílusát idézik. Megjelenése összhatását még antenna sem zavarja meg, mivel a tervezők minden antennát egységesen a nagyszilárdságú műanyagból készült csomagtér-fedél alatt helyeztek el. 

 

A CSC tető tulajdonságai: az ötrészes CSC rendszer nem csupán megjelenésbeli, hanem gyakorlati előnyöket is kínál. Elsősorban a színtiszta cabrio érzést, mivel a szélvédő kerete – pontosabban a tető kereszttartója – jóval kevésbé nyúlik az utastér fölé, mint sok más ilyen jellegű jármű esetében, így nem borul valóságos mennyezetként a vezető és az első utas fölé. Másodszor az optimális be- és kiszállási lehetőséget, a szélvédő kevésbé hátranyúló kerete ugyanis jóval könnyebbé teszi a bejutást a nyitott Eosba, mivel fejünkkel nem szükséges a keretet egyfajta köröző mozdulattal kikerülni. Harmadszor pedig a toló-billenő üvegtetőt, hisz nincs mindig nyár, nem süt mindig a nap. A CSC tető ekkor csak a fényt, a levegőt és a kellemes hangulatot engedi az utastérbe. A tetőrendszer teljes nyitása és zárása igen gyors folyamat, az első és a legutolsó „klikk” között mindössze 25 másodperc telik el. Amennyiben minden rendben zajlott, a rendszer végül záró hangjelzést ad. A CSC tető az egész évi korlátlan használhatóság mellett a zárt állapotban is csekély mértékű szélzajok alapvető előnyeivel is rendelkezik. A szilárd tető a rongálók és tolvajok dolgát is megnehezíti.

Méretek: A coupé-cabrio 1,79 méter széles, 4,41 méter hosszú és 1,44 méter magas. E méretek együttesen dinamikus arányokat eredményeznek, a viszonylag nagy szélesség e hosszúsággal és magassággal különösen erőteljes kiállást biztosít az Eos számára. A széles nyomtáv (1,55 méter felett) természetesen nem csupán jól mutat, hanem nagyban hozzájárul az Eos agilis és biztos irányíthatósági tulajdonságaihoz. Az eredmény pedig nyitott és zárt tetővel egyaránt a vezetés intenzív élvezete.

A motorok: az Eos motorválasztéka négyféle benzines (a teljesítményválaszték: 85 kW / 115 LE, 110 kW / 150 LE, 147 kW / 200 LE és 184 kW / 250 LE), valamint egy 103 kW / 140 PS teljesítményű, szériában dízel részecskeszűrővel szerelt TDI erőforrást kínál. 147 kilowatt teljesítményig négyhengeres, közvetlen befecskendezésű erőforrások dolgoznak, a 184 kilowattos változat azonban már hat hengerrel produkálja erejét, és a DSG kettős tengelykapcsolós sebességváltóhoz csatlakozik.

Utastér: a jármű belsejét szintén új koncepció szerint alakították ki. Míg a funkciós és kezelőelemek (például a világítás, a légkondicionáló vagy a rádiórendszerek kapcsolói) más típusokból tűnhetnek ismerősnek, az Eos számos alapvető eleme teljes egészében új fejlesztés. Ezek közé tartoznak a vezetőtér egyes részei, az ajtó- és oldalkárpitok, a hátsó ülés és a kifejezetten cabriok számára kifejlesztett légkondicionáló. A Volkswagen első ízben kínál mindehhez elektromos működtetésű „Easy-Entry” üléseket, amelyek „megjegyzik” a vezető és az első utas üléspozíciójának hosszirányú helyzetét, s miután a hátsó utasok be- vagy kiszálltak, gombnyomásra pontosan ugyanoda állnak vissza. Ezekbe az elektromos működtetésű, 12 irányban állítható ülésekbe deréktámaszt is építettek.

Csomagtér: nyitott tető mellett 205 literes csomagtartó-térfogat áll rendelkezésre, míg a tető zárt helyzetében eléri a 380 litert is. A csomagtér-fedél már alapkivitelben is elektromos záró rendszer segítségével csukódik az utolsó millimétereken. A hátsó ülésben integrált, lezárható rakodónyílást alakítottak ki.

www.volkswagen.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: