2007-05-25 20:56:25• hírek • Szatmar.ro

Az esélyegyenlőség évében...

 Az Interetnikus Kapcsolatok Hivatala elítéli Traian Băsescu diszkriminatív kijelentéseit.

Az Interetnikus Kapcsolatok Hivatala aggodalmát fejezi ki  Traian Băsescu államelnök fizikailag és verbálisan megnyilvánuló agresszív viselkedése miatt -áll a hivatal által kiadott sajtóközleményben. 

A Markó Attila államtitkár vezette intézmény szerint az  államelnök -egy újságíróval szemben gyakorolt- eljárása diszkriminációra buzdít, ugyanakkor megsérti az információhoz való szabad hozzáférés alkotmányos jogát. Traian Băsescu becsmérlő és diszkriminatív kijelentései legitimitást nyújtanak bárkinek a hasonló, nem megfelelő nyelvezet használatára. Ez az társadalom intoleranciájának növekedését eredményezi, ami különösen súlyos tekintve azt,  hogy 2007 az esélyegyenlőség Európai Éve-állapítja meg a közlemény.

Az Interetnikus Kapcsolatok Hivatala felszólítja a politikai-, és közszereplőket, a civil szervezeteket,  illetve a állami intézményeket, hogy járuljanak hozzá a Románia által elfogadott, az emberi jogok és a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására vonatkozó  nemzetközi előírások életbe ültetéséhez.

Markó Attila államtitkár közleménye leszögezi :a diszkriminatív viselkedést és nyelvezetet semmi sem igazolja, az állam elnökének rasszista ízű kijelentései fokozzák a társadalom romaellenes hangulatát. Traian Basescu viselkedése árt a román társadalomnak a tolerancia és szociális integráció ügyében eddig kifejtett erőfeszítéseinek.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: