2022-01-04 12:17:24• hírek • Szatmár.ro

Az első jelek, amelyek arra utalnak: endokrinológushoz kell fordulni

dr. Pauliuc Marius, Hám János Orvosi Központ új endokrinológus szakorvosa
dr. Pauliuc Marius, Hám János Orvosi Központ új endokrinológus szakorvosa

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek élettana. Az orvostudomány egyik azon területe ez, amely a legtöbbet fejlődött az utóbbi évtizedekben.

„Nem is olyan régen az endokrinológia kifejezetten aluldiagnosztizált szakterület volt. A megváltozott életkörülményeink és az, hogy az emberek immár bátrabban fordulnak orvoshoz, azt eredményezte, hogy egyre több olyan betegséget ismerünk és tudunk kezelni, amelyek a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a mellékvesék, a nemi mirigyek, a hasnyálmirigy működési zavaraival hozhatóak összefüggésbe”, magyarázza dr. Pauliuc Marius, Hám János Orvosi Központ új endokrinológus szakorvosa.

A szatmárnémeti szakember 2010-ben a kolozsvári Iuliu Hatieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemén végzett, majd a Kolozs Megyei Kórházban kezdte pályafutását. Jelenleg a Hám János Orvosi Központtal párhuzamosan több kolozsvári klinikán rendel.

„Az ülő életforma, a kevés testmozgás és a stressz rendkívül rossz hatással van a hormonok és a mirigyek működésére: legyen szó a pajzsmirigy zavarairól, az egyre gyakoribb csontritkulásról, a meddőségi, terméketlenségi zavarokon át a gyerekek fejlődési rendellenességéig”, mondja dr Pauliuc.

Leggyakoribb kórkép a pajzsmirigy betegség, ennek alul- vagy túlműködése, gyulladása, golyvás megbetegedése.

A kóros testsúly növekedés, a gyermekek növekedési zavarai is gyakran összefüggésbe hozhatók az endokrin szervek (pajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy, nemi mirigyek) működési zavarával. Terméketlenségi (sterilitás) kórelőzmény, a menstruációs ciklus zavarai (pld. policisztás petefészek) is endokrinológiai szakvizsgálatot és kezelést igényelnek.

A mai modern műszeres háttérrel (laborvizsgálat, ultrahang, CT stb.) ezen kórképek esetében a legfontosabb lépés a részletes és pontos diagnózis megállapítása. Ez feltétele a hatékony gyógykezelésnek, mely a gyógyuláshoz, illetve az élettanihoz hasonló egyensúlyi helyzet fenntartásához vezet.

Gyakran több szakma együttműködésére is szükség van az endokrin szervek terápiája során (belgyógyászat, diabetológia, neurológia, szemészet, sebészet stb). Dr Pauliuc endokrinológus szakorvos és a Hám János klinika szakemberei megfelelő szaktudással és kiváló műszaki felszereltséggel állnak a páciensek rendelkezésére.

Előjegyzést kérni személyesen a klinika székhelyén, Szatmárnémetiben, a Ștefan cel Mare utca 13. szám alatt (bejárat a Ceahlăului utcáról), illetve telefonon, a 0361.733.018-as számon lehet.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: