2012-06-08 12:40:56• hírek • Szatmar.ro

Anglia: kapus-mizéria, kapitánygondok, egy sor sérült

Mint a modern kori labdarúgás hazája, Anglia hosszú év(tized)ekig valamiféle felsőbbrendűségi gőgtől vezérelve el sem indult a világ-és Európa-bajnokságokon. Az már más kérdés, hogy azóta sincs sok örömük a dologban, mert az 1966-os világbajnoki címtől eltekintve semmit nem tudnak felmutatni: még egy elveszített döntőt sem. Ez pedig örök frusztrációt okoz úgy a csapat, a fanatikus szurkolók és a sajtó köreiben is. Hogy ez most megváltozna? Az előjelek semmiképpen nem erre utalnak.

Anglia felkészülése minden volt, csak nem ideális! Fabio Capello tavaszi távozása után hosszú hónapokig keresték az új szövetségi kapitányt, mígnem a torna előtt három héttel kinevezték Roy Hodgsont. Az új kapitány egyik első lépése az volt, hogy kihagyta a keretből a Manchester United középső védőjét, a válogatott korábbi csapatkapitányát, Rio Ferdinandot - hogy miért, az angol sajtó sem érti és szóvá is teszi folyamatosan.

Mi több, Ferdinand akkor sem fért be, amikor Gary Cahill sérülés miatt kidőlt a sorból. Hodgson ekkor inkább Martin Kellyt hívta be, aki alig tucatnyi meccset játszott az idén a Liverpoolban. Ezzel el is érkeztünk a másik két problémához. Az egyik a sérülteké. Chris Smalling és Jack Wilshere már korábban kidőlt, a már említett Cahill és Frank Lampard viszont a felkészülés közben. Hogdson Kelly mellett Jordan Hendersont hívta be, szintén a Liverpoolból. Ezzel a „kormoránok" száma hatra emelkedett a keretben, pedig a csapat csak a 8. lett a bajnokságon. A sajtó azzal vádolja a kapitányt, hogy privilegizál a liverpooliakkal szemben, mert a tavaly még őket edzette.

Szintén megsérült a Norwich City kapusa, John Ruddy, aki helyére a kapitány az alig 18 éves Jack Butlert hívta be. Két kevéssé ismert név, mondhatnánk, mi ebben a szenzáció? Hát az, hogy Butler eddig csak a negyedik osztályban (!) védett a felnőttek között. Ez pedig rávilágít az angol labdarúgás egyik legakutabb problémájára: a kapusposztra. Mert Joe Hart nagyszerű hálóőr, első számú helyettese, Robert Green viszont az előző szezonban a második osztályban védett. Szinte hihetetlen, de az előző szezonban az angol első osztályban szereplő 20 csapat közül csak 3 (!) együttesben volt angol az első számú kapus. Szintén megdöbbentő, hogy a tabella első kilenc helyezettje közül csak egy együttes, a Manchester City kapujában áll angol, Joe Hart. Remekül példázza a helyzetet, hogy a Queens Park Rangers felnőtt keretében hat kapus is található - de egyik sem angol! Butler behívása ezzel együtt meglepő, Scott Carson vagy Ben Foster beválogatása kézenfekvőbb lett volna.

Hodgson gondjait még tovább növeli, hogy legjobb játékosa, Wayne Rooney az első két csoportmeccsen nem játszhat eltiltás miatt.

Ilyen körülmények között készül Anglia egy jó szereplésre. A keretben, amint az mindig is lenni szokott, jó néhány rutinos, remek képességű játékos található. Elég ha Ashley Cole-re, Glen Johnsonra, Steven Gerrardra vagy akár Rooney-ra gondolunk. Nincsenek híján ugyanakkor a fiatal tehetségek sem: Phil Jones, Kelly, Henderson, Alex Oxlade-Chamberleine vagy Danny Wellbeck is berobbanhat a köztudatba.

Hodgson eddig rendre kiscsapatoknál ért el remek eredményeket. Anglia most sem számít a topfavoritok közé, de kiscsapatnak sem nevezhető. Érdekes lesz, hogy vajon Rooney-ék bekkelni fognak egész meccsen, amint azt Hodgson csapatainál megszokhattuk?

Az angol keret:
Kapusok: 23 Jack Butland (Cheltenham Town), 13 Robert Green (West Ham), 1 Joe Hart (Man. City)
Védők: 12 Leighton Baines (Everton), 5 Martin Kelly (Liverpool), 3 Ashley Cole (Chelsea), 18 Phil Jagielka (Everton), 2 Glen Johnson (Liverpool), 14 Phil Jones (Man. Utd.), 15 Joleon Lescott (Man. City), 6 John Terry (Chelsea)
Középpályások: 19 Stewart Downing (Liverpool), 4 Steven Gerrard (Liverpool), 8 Jordan Henderson (Liverpool), 16 James Milner (Man. City), 20 Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), 17 Scott Parker (Tottenham), 7 Theo Walcott (Arsenal), 11 Ashley Young (Man. Utd.)
Csatárok: 9 Andy Carroll (Liverpool), 21 Jermain Defoe (Tottenham), 10 Wayne Rooney (Man. Utd.), 22 Danny Welbeck (Man. Utd.)

Az angol csapat programja:
Anglia - Franciaország jún. 11., 19.00
Anglia - Svédország jún. 15., 21.45
Anglia - Ukrajna jún. 19., 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: