2006-03-29 13:00:38• hírek • Noemi Brigitta Boros

Alternatív módszerekre alapoznak

A Gyermekvédelmi Szakszolgálat öt év alatt 2.5 millió eurót nyert EU-s projektekből.

A Megyei Gyermekvédelmi és Társadalmi Jóléti Szakszolgálat 1997-ben jött létre és 2007-ig kidolgozott saját közép- és hosszútávú gyermekvédelmi stratégiával rendelkezik.

Megalakulásakor átvette a tanügy és az egészségügy birtokában levő árvaházakat és gyermekotthonokat, 2600 bentlakó gyerekkel együtt. Ezek zsúfoltak voltak, gyenge volt az ellátás, nem volt egyéni terv kidolgozva a gyermekekre, akik rá voltak szorulva a rendszertípusú gondozásra, a későbbiekben pedig felkészülés nélkül léptek ki az az intézmény falai közül. A Szakszolgálat ezeket az otthonokat átalakította oly módon, hogy alternatív módszerek segítségével a családias gondozásra fektessék a hangsúlyt – mondta Adrian Marc, a Szakszolgálat igazgatója. 16 lakásotthont hoztak létre, ahol a gyerekek maximális létszáma 12 fő, így családias környezetben élhetnek pedagógusok és gondozók felügyelete alatt. A Gyermekvédelmi Szakszolgálat az utóbbi 5-6 évben jelentősen megnövelte az alternatív módszerek számát.

Adrian Marc elmondta, hogy céljuk a gyermekek személyiségének fejlesztése és saját személyes autonómiájuk tiszteletben tartása. Az intézmény minden tevékenységét és programját a megyei költségvetésből, de főleg EU-s pályázati pénzekből finanszírozzák, mivel az utóbbi 5 évben 2.5 millió euró támogatást kaptak az Európai Uniótól.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: