2009-06-05 18:04:16• hírek • Gozner Gertrud

A legvitézebb huszár emlékére

Számos magyarországi és erdélyi város mellett Szatmárnémeti is helyet ad annak a rendezvénynek, amely Simonyi József, az 1771 és 1832 között élt barabácsi és vitézvári báró emléke előtt tiszteleg.

Szatmárnémetiben szombaton, június 6-án, 17 órától kerül sor a Simonyi-nap programjaira, melyen versekkel, zongora-előadással és emlékbeszéddel tisztelegnek a legendás hírű huszártiszt emléke előtt. A rendezvény a Kálvária templom udvarán, a Simonyi József emléktábla előtti részen kap helyet.

Többek között jelen lesz Szólláth Tibor, a Hajdú Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, Dr. Papp Csaba, a Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzat képviselője, Emődy Dániel a Pro Patria Alapítvány elnöke, valamint az ebesi Arany János Művészeti Iskola diákjai tanáruk, Dr. Demeter Lajosné vezetésével.

Simonyi József a néphagyományban mint a legvitézebb huszár él, anekdoták, katonatörténetek tartják fenn emlékét, amelyek bátorságát, leleményességét, humorát és emberségét váltogatva emelik ki. Személyéhez kapcsolódva él a hagyományban régi huszáranekdoták egész sora, de több irodalmi mű is ihletődött személyéről, így Jókai Mór A legvitézebb huszár című 1856-os regénye.

Az ebesi Arany János Művészeti Iskola zongora tagozatának előadásában zenei művek hangzanak el. Többek közt Erkel: Hunyadi László induló, Brahms: Magyar tánc, Weiner: Rókatánc, Bartók: Este a székelyeknél, Thern: Magyar induló. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: