2008-03-21 16:12:44• hírek • Szatmar.ro

A közösség céljai nem változtak

 Markó: Az erdélyi magyarság nem felejti 1990 véres márciusát.

 

- Az erdélyi magyaroknak évről évre emlékezniük kell 1990 véres marosvásárhelyi márciusára, ez a találkozó is azt üzeni: a magyarság nem felejti mindazt, ami akkor történt – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök pénteken, Marosvásárhelyen, a márciusi események 18-ik évfordulóján tartott találkozón. Az RMDSZ elnöke immár hagyományosan, a Szövetségi Elnöki Irodában fogadta az események során elhunyt Csipor Antal, Gémes István és Kiss Zoltán hozzátartozóit, Gábor Józsefet, valamint a sok évi börtönre ítélt Cseresznyés Pált és Szabadi Ferencet.

A résztvevők megemlékeztek Sütő Andrásról, az erdélyi magyarság nagy személyiségéről, aki az akkori magyar jogkövetelő megmozdulások vezéralakjaként maga is súlyos áldozatot hozott a márciusi események során: a délelőtt folyamán az RMDSZ vezetői koszorút helyeztek el Sütő András sírjánál, a református temetőben.

A találkozón ezúttal is átnyújtották azokat az adományokat, amelyeket az Ügyvezető Elnökség 2000-ben hozott döntése alapján az RMDSZ Szolidaritási Alapjából különítettek el az áldozatoknak, valamint hozzátartozóinak.

- Emlékezni kell a halottakra, a sebesültekre, mindazokra az egyszerű emberekre, akik akkor a legtöbb áldozatot hozták azért, hogy az erdélyi magyarság szabadon élhessen ebben az országban – mutatott rá a beszélgetésen Markó Béla, aki úgy értékelte, Koszovó példája is azt mutatja, hogy az akkori események konklúziói ma is érvényesek.

Ma sokat beszélünk Koszovóról: nem kell elfelejtenünk, hogy 1990 márciusában, Jugoszláviában még csend volt. Ha akkor a marosvásárhelyi véres konfliktust, a román-magyar viszony elmérgesedését felelős emberek nem állítják meg – és itt nem a hatalom akkori képviselőire gondolok, hanem azokra, akik itt, Marosvásárhelyen mégiscsak gátat vetettek a konfliktusnak – ugyanolyan tragikusan folytatódhatott volna, mint ahogy az később a volt Jugoszláviában történt. Nekünk újból és újból ki kell mondanunk: mi más utat választottunk, a leckét megtanultuk – hangsúlyozta.

Az elnök ugyanakkor leszögezte azt is, a közösség céljai változatlanok maradtak: valós egyenlőséget, autonómiát kell teremteni a magyarság számára, de mindaz, ami 1990 után történt Romániában azt bizonyítja, hogy lehet más eszközökkel is érvényt szerezni a közösség akaratának.

Úgy értékelte, a romániai társadalom nagy adóssága, hogy mindmáig nem derült fény a teljes igazságra: máig nem tudni, kik álltak a véres magyarellenes cselekmények hátterében, ki hozták be Marosvásárhelyre a falusi, bottal felfegyverezett román tömegeket. – Nem az egymásnak ugrasztott emberek, nem a feluszított románok tulajdonképpen a felelősök a történtekért, hanem azok, akik mindezt megszervezték – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: