2008-02-25 09:41:45• hírek • István Löchli

A kétéltűek fele ötven éven belül kihalhat

Földünk a legnagyobb fajpusztulási krízissel néz szembe a dinoszauruszok kihalása óta. A Földön élő kétéltűek – békák, gőték, szalamandrák és az ún. lábatlan kétéltűek – fele kipusztulhat az elkövetkező ötven évben.

Az ide tartozó csaknem hatezer fajnak egyharmadát kifejezetten fenyegetettként tartja nyilván a Nemzetközi Természetvédelmi Unió vörös listája, ráadásul mintegy ötszázra tehető ezek közül a kritikusan veszélyeztetett, illetve a vadonban már teljesen kipusztult fajok száma. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy valamennyi állatcsoport közül a kétéltűek a leginkább fenyegetettek. Nem véletlen, hogy a természetvédelmi szakemberek a szó szoros értelmében kétéltű krízisről beszélnek, amely olyan mértékű fajpusztuláshoz vezethet, amilyenre a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti kihalása óta nem volt példa a Föld történetében.

Bár a legtöbb ember számára nem igazán feltűnőek, a kétéltűek – köztük is különösen a békák – igen fontos szerepet töltenek be a természet háztartásában. A tápláléklánc nagy jelentőséggel bíró résztvevői, hiszen rengeteg más állat táplálékául szolgálnak, ők maguk viszont elképesztő mennyiségű rovart fogyasztanak el. Ez a természet egyensúlya szempontjából is igen fontos, de nem mellékes a mezőgazdaság, a növényvédelem szempontjából sem. Ezzel együtt a kétéltűek szerepe a gyógyászatban is kiemelkedő jelentőségű. A legtöbb faj bőre olyan anyagokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak számos baktériummal és vírussal szemben. Ezek az anyagok az orvostudomány számára is igen fontosak olyan betegségek gyógyításában, kezelésében, mint amilyen például az AIDS. Mivel számos kétéltű faj fő táplálékát a szúnyogok képezik, ezek az állatok korlátozzák bizonyos betegségek, például a malária terjedését is. Emellett a békák és más kétéltűek fontos kulturális szereppel is bírnak, a hozzájuk kapcsolódó hagyományok, mesék és hiedelmek miatt. Bolygónk tehát biológiailag és kulturális szempontból is barátságtalan hellyé válna nélkülük.

A kétéltűek fennmaradását számos veszély fenyegeti. Ezek közül a legsúlyosabb a természetes élőhelyek csökkenése, de a globális klímaváltozás, a környezet, és ezen belül a vizek szennyezése, valamint az ember által behurcolt idegen fajok is érzékenyen érintik ezeket az élőlényeket. Ráadásul a kétéltűek jóval érzékenyebbek a madaraknál és az emlősöknél. Jelentős veszélyeztető tényezőnek számítanak a rajzóspórás gombák egyes fajai, amelyek agresszív parazitaként támadják meg a kétéltűeket. A végzetes gombák elterjedése egyértelműen összefüggésben áll az emberi tevékenységgel, ezek a fajok ugyanis a laboratóriumi célokra használt afrikai karmosbékák szállítása során terjedtek el az egész világon. Ráadásul az emberi tevékenység által okozott környezeti stressz sok kétéltűnél csökkenti a gombával szembeni ellenálló képességet.

A "Kétéltű Bárka" program részeként a 2008-as esztendő a "Béka éve" lesz a világ természetvédelmében mely kampány védnökségét David Attenborough vállalta el.


greenfo.hu

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: