2006-06-26 21:39:32• hírek • Szatmár.ro

A folyadékfogyasztás jelentősége

Az egészséges táplálkozáshoz hozzátartozik a megfelelő folyadékfogyasztás is

Az egészséges táplálkozáshoz hozzátartozik a megfelelő folyadékfogyasztás is. Egy felnőtt ember szervezetének naponta 1,5-2 liter folyadék fogyasztására van szükség (a levesekből, a gyümölcsökből és a zöldségekből a szervezetünkbe kerülő folyadékmennyiségen kívül), de ez a mennyiség növekszik fizikai munka, sportolás, magas külső hőmérséklet, napozás, szaunázás, illetve lázzal, hányással, hasmenéssel járó állapotok esetén.

A nyári hőségben a fokozott izzadás miatt különösen fontos, hogy a napi folyadékigényünket megfelelően fedezzük. Optimális esetben a nap folyamán többször, kisebb adagokat fogyasztunk.

- Fogyasszunk minden étkezéshez valamilyen folyadékot, pl. víz, ásványvíz, tea, tej, tejes italok, turmixok, gyümölcslé, zöldséglé.
- Ha útnak indulunk, mindig legyen innivaló a táskánkban (fél literes ásványvíz, vagy kis kiszerelésű dobozos gyümölcslevek).
- Az autóban mindig legyen kéznél víz, ásványvíz.
- Ha a szabadba indulunk a gyerekekkel játszani, kirándulni, vigyünk magunkkal annyi folyadékot, ami az egész család számára elegendő (nem biztos, hogy kirándulás közben tudunk venni).
- Az alkoholos italokkal vigyázzunk, ugyanis azok ahelyett, hogy hozzájárulnának a folyadékpótláshoz, vizet vonnak el a szervezettől.
-A gyerekek és az idősek különösen érzékenyek a kiszáradásra, és mivel sokszor nem is érzik a szomjúságot, folyamatosan kínálni kell őket.
- A szervezet folyadékigényének biztosításához az innivalókon kívül a magas víztartalmú ételek, élelmiszerek is hozzájárulhatnak, pl. lédús gyümölcsök, levesek, főzelékek, mártások, stb.

Tudta?
A teljes kiőrlésű kenyerek és a fehérkenyér között energiatartalomban szinte semmi különbség nincs (240, illetve 260 kcal/100g), a rostot tekintve viszont a fehérkenyér csak fele annyit tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű. (barnakenyér, rozskenyér, graham kenyér: 6-7 g/100g, fehérkenyér: 3,5 g/100g).

A sertészsír ugyanannyi energiát és zsírt tartalmaz, mint a növényi olajok (900 kcal/100g, illetve 99,8 g/100 g). A fő különbség közöttük, hogy míg a sertészsírban elsősorban telített, addig a növényi olajokban főként többszörösen telítetlen zsírsavak találhatóak, amelyek fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Igaz, hogy a burgonya energiatartalma (93 kcal / 100 g) sokkal alacsonyabb, mint a rizs energiatartalma (350 kcal/100g), viszont amíg egy adag főtt rizshez 80 g rizs szükséges - ami a főzés hatására megduzzad – addig egy adag főtt burgonyakörethez 250 g burgonya kell. A végeredményt tekintve nem nagy az eltérés közöttük:
1 adag főtt rizs - kb. 280 kcal
1 adag főtt burgonya – kb. 233 kcal

HarmoNet 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: