2008-06-30 10:57:20• hírek • Szatmar.ro

A fogorvos tanácsa

 A folyamatosan fellépő fogérzékenység miatt minden étkezés egy kínszenvedés lehet.

Az érzékeny fogak sokaknál szinte állandó problémát jelentenek. De szinte nincs is olyan ember, aki már ne tapasztalta volna ezt a nagyon kellemetlen, fájdalmas érzést. Egy- egy hideg fagyi, forró leves után szinte felkiáltanának fájdalmukban. Ennek oka az úgynevezett fognyaki érzékenység. Dr. Ladányi László tanácsokkal próbál segíteni.

 A fogérzékenység tünetei : Édességek vagy hideg-meleg ételek fogyasztásakor fellépő fájdalom,vagy fogmosáskor jelentkező érzékenység. Különböző okok miatt az íny visszahúzódik a fognyakról, s szabaddá válik a fognyaki rész, mely sokkal érzékenyebb a fog koronai részénél. Ezt a fogrészt ugyanis már nem fedi kemény fogzománc, szabaddá válik a gyökérrész, így szabaddá válnak a fájdalmat, ingereket közvetítő dentincsatornácskák is.Az okok, melyek a fogíny visszahúzódásához vezethetnek:- Helytelen fogmosási technika. Ez nemcsak az íny visszahúzódásához, de fognyaki kopásokhoz is vezethet. Ez az állandóan erős sörtéjű fogkefét, és rossz technikát alkalmazó egyéneknél fordul elő.

-  Nem megfelelő szájhigiéné miatt a felgyülemlett plakkok akut, majd krónikus, -azaz szinte állandóan fennálló - fogínygyulladáshoz, majd ínysorvadáshoz, vagyis ínyvisszahúzódáshoz vezethetnek. Az életkor előrehaladtával minimális fogíny-visszahúzódás észlelhető, mely szinte alig észrevehető jó szájhigiéné és helyes fogmosási technika mellett. Az ínyvisszahúzódás azonban más problémát is okoz. A védtelenül maradt fognyak könnyebben szuvasodik, fognyaki eróziók keletkezhetnek. Ezek ellátása már fogorvos feladata. Helyreállításuk kozmetikus töméssel történik, de nem mindig egyszerű feladat. Használjunk puha szálú fogkefét és olyan fogkrémet, amelynek alkotóelemei képesek a kicsi dentincsatornákat eltorlaszolni.

Dr.Ladányi László

Sunshine Clinic

Piata Libertatii 7

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: