2012-04-19 13:14:53• hírek • MTI

A Sporting Liszabon a "spanyol armada" ellen

A spanyol fölény jegyében rendezik csütörtökön a labdarúgó Európa Liga elődöntőjének első mérkőzéseit: az Atlético Madrid a Valenciát fogadja, az Athletic Bilbao pedig a portugál Sporting Lisboa otthonában lép pályára.

Akárcsak egy évvel ezelőtt, az Európa-ligát idén is Ibéria-ligának lehetnek keresztelni: az elődöntőkbe jutott négy csapat egyaránt a dél-nyugat európai félszigeten székel. A tavalyhoz képest annyi változott, hogy akkor három portugál - Porto, Braga, Benfica- csapattal szemben állt egy spanyol - Villarreal-, most meg az arányok teljesen megcserélődtek: a portugál Sporting próbálja meg felvenni a versenyt az Atletico Madrid, Athletic Bilbao, Valencia trióval. A tavaly a Porto volt a végső befutó és ezt a lagikát követve most a Valencia örülhet - ő áll a legjobban a bajnokságban az egyazon ország csapatai közül.

A nyolcaddöntőben a Manchester Cityt búcsúztató Sporting 2005 után másodszor kerülhet a második számú európai kupasorozat fináléjába, amennyiben sikerül túljutnia az EL meglepetéscsapatán, az Athletic Bilbaón amely eddigi menetelése során kiejtette többek között a Manchester Unitedet és a Schalke 04-et is. A baszk gárda története során szintén második döntőjére hajt, 1977-ben - az akkor még UEFA Kupának hívott sorozatban - elbukott.

Az első mérkőzésen az mindenképpen a Sporting mellett szól, hogy ebben az idényben az EL-ben mind a hét hazai meccsét megnyerte. Ugyanakkor a Spanyol Kupa döntőjében is érdekelt rivális Manchesterben és Gelsenkirchenben is nyerni tudott, méghozzá 3-2-re, illetve 4-2-re, azaz idegenben is a támadófutballt játszva.

A másik párharcban az EL 2010-es győztese, az Atlético Madrid a Valenciát fogadja. Előbbinek már csak azért is fontos a továbbjutás, mert jelenleg nyolcadik a spanyol bajnokságban, azaz korántsem biztos, hogy a következő szezonban is indulhat nemzetközi kupasorozatban, erre az Európa Liga esetleges megnyerése kínál lehetőség.

Miközben az EL egész szezonjában két különböző időpontba rendezték a csütörtöki meccseket (20.00 és 22.00 órás kezdettel), érthetetlen módon az elődöntőkre már érvényes ez a logika. Amikor igazán fontos, akkor a szurkolók kénytelenek beérni egy meccsel - ki érti ezt, UEFA?

A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik.

Európa Liga, elődöntő, 1. mérkőzések:
Sporting Lisboa -Athletic Bilbao 22:00 DigiSport.hu, Sport.ro
Atlético Madrid -Valencia 22:00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: