2011-04-06 10:31:30• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

A Chelsea visszavágna 2008-ért

Angol szuperrangadót rendeznek a labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapján: a 2008-as döntő "visszavágóján" a Manchester United a Chelsea otthonába látogat.

A két csapat eddig csak egyszer, a három évvel ezelőtti moszkvai fináléban találkozott egymással a sorozatban. A Vörös Ördögök akkor Cristiano Ronaldo fejesével szereztek vezetést, ám Frank Lampard egyenlített, így büntetők döntöttek a kupáról a Manchester javára.

A két gárda amúgy összesen 158-szor csapott össze egymással, 67 MU-győzelem mellett 44 Chelsea-siker és 47 döntetlen a mérleg.

A felek ebben a szezonban eddig kétszer találkoztak: az angol Szuperkupa döntőjében 3-1-re nyert a Manchester, míg a bajnokságban a Chelsea hazai pályán egy sokat vitatott összecsapáson 2-1-re diadalmaskodott. Érdekesség, hogy az MU utoljára 2002-ben tudott nyerni a Stamford Bridge-en, akkor Paul Scholes, Ruud van Nistelrooy és Ole Gunnar Solskjaer találataival 3-0-ra.

Carlo Ancelotti, a londoni Kékek trénere pályafutása során már harmadik klubjával "botlik bele" Sir Alex Fergusonba: az 1998/99-es idényben még a Juventus szakvezetőjeként elbukta az elődöntős párharcot, a Milan edzőjeként azonban a 2004/05-ös, valamint a 2006/07-es idény kieséses szakaszában is továbbjutott. Utóbbi párharcban a Manchester Milánóban maradt alul, de azóta 21 idegenbeli BL-meccsén mindössze egyszer szenvedett vereséget.

A Chelsea az elmúlt években a sorsolás eredményeként rendre belefutott angol csapatba, hol a Liverpoollal, hol az Arsenallal csatázott. Érdekesség, hogy a téli "bombaigazolás", a spanyol Fernando Torres egyelőre még gól nélkül áll a londoniaknál, ám jó előjel lehet számára, hogy eddigi mindhárom angol-angol BL-összecsapásán a kapuba talált.

Ami a hiányzókat illeti, mindkét mester örülhet: a hazaiaknál Alex az egyetlen biztos hiányzó, míg Josszi Benajun hosszú sérülése után egyelőre nem 100%-os, a másik oldalon pedig Rio Ferdinand játéka kérdéses, a nagy csatára ugyanakkor felépült Pak Dzsi-Szung, Michael Owen, Jonny Evans, John O'Shea, Rafael és Wes Brown is.


Torres adós a gólokkal, Drogbától várják a megváltást a kékek
Torres adós a gólokkal, Drogbától várják a megváltást a kékek


A másik szerdai párban az FC Barcelona látja vendégül a BL ukrán meglepetéscsapatát, a Sahtar Donyecket, amely története során első ízben jutott a legjobb nyolc közé, de igazi szenzáció lenne, ha akár csak döntetlent is el tudna érni a sorozat végső megnyerésére is esélyes katalánok otthonában. Azzal együtt is, hogy az ukránok éppenséggel a legutóbbi vizitjük alkalmával borsot törtek a vendéglátók orra alá, ugyanis a 2008-as összecsapást a Camp Nouban 3-2-re megnyerték. Viszont a Barca hosszú ideje rendületlenül aratja diadalait, legutóbbi nyolc hazai Bajnokok Ligája-meccsén kivétel nélkül győzött.

Ráadásul Josep Guardiola vezetőedző ismét számíthat a szupererős jelzővel illethető Lionel Messi, David Villa, Pedro alkotta csatártrióra, mivel harmadik tagja felépült sérüléséből.

"Most is jó és szép játékra törekszünk, s feltétlenül nyerni akarunk, mert kell a megfelelő eredmény a visszavágóra" - mondta ki a lényeget Villa.

Figyelemreméltó statisztika, hogy a katalánok a legutóbbi 166 tétmérkőzésükön mindig többet birtokolták a labdát, mint éppen aktuális ellenfelük: a rekord a Zaragoza elleni bajnokin elért 80,4% volt. Nem véletlen, hogy Mircea Lucescu deklarált célja: elvenni a játékszert a katalánoktól.

Mindkét mesternek a védelemben vannak gondjaik, hisz Guardiola nem számíthat a sérült csapatkapitány, Carles Puyol valamint a beteg Eric Abidal szolgálataira, míg a másik oldalon Oleg Kucser kiesését a Barcelonában is megforduló Dmitrij Csigrinszkij sérülése tetézheti. Jó hír ugyanakkor a két csapat szurkolóinak, hogy egyik oldalon Messi, Maxwell és Pedro, a másikon pedig Eduardo és Fernandinho ismét játékra fogható.

Bajnokok Ligája, negyeddöntők:
Chelsea - Manchester  United 21.45 DigiSport.hu, DolceSport
Barcelona - Sahtar Donyeck 21.45 TVR1

Az utolsó Barca-Sahtar meccset Pedro gólja döntötte el: a 2009-es Szuperkupa döntőben
Az utolsó Barca-Sahtar meccset Pedro gólja döntötte el: a 2009-es Szuperkupa döntőben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: